16. Kampdriften i relation till bytesdriften
Enbart bytesdrift är säkert heller inte lika med hundens kampdrift, Den framgångsrika insatsen av försvarsbeteende från hundens sida är den andra beståndsdelen av kampdriften.
Det väsentliga när det gäller kampdriften är emellertid aggressionsdriftens aktiva beståndsdel, alltså social aggressivitet.
Hunden måste alltså se en konkurrent i figuranten.
Objektet, som de konkurrerar om, kan variera: det kan vara ett byte – därför är väl också en utpräglad bytesdrift ett dominerande drag hos alla kampdriftstarka hundar – eller det kan föreligga social motivation, d.v.s. hunden måste vara dominant och vilja få figuranten att underordna sig, eftersom denne om och om igen uppträder hotande.
För att alltså stärka kampdriften hos hunden, måste hunden för det första stärkas i bytesdriften och för det andra måste den stärkas i försvarsdriften, d.v.s. den måste å ena sidan lära sig hur den kan tillkämpa sig och försvara bytet, å andra sidan hur den kan försvara sig mot figuranten. För det tredje måste den få erfara att den förmår att underordna figuranten under sig, d.v.s. att den kan skrämma honom.
På grund av de sistnämnda kriterierna ser man också tydligt, varför en årsgammal hund inte kan ha en fullt utvecklad kampdrift. ‘
Jag nämnde redan att både försvarsdriften och den spontana delen av aggressionsdriften mognar sent. Självsäkerheten utvecklas ju först under unghundsperioden, men den är en absolut nödvändig förutsättning för kampdriften.