15. Kampdriften – stimulering
Om vi vill stimulera hundens kampdrift, så att den spontant söker kampen med figuranten, måste vi veta vilka egenskaper som utgör den positiva kampdriften.
Min erfarenhet säger mig att hundar, som genomför skyddstjänst enbart med försvarsdriften som grund, inte alls behöver ha någon god kampdrift.
Jag har själv upprepade gånger varit figurant vid prov med hundar, som inte blivit godkända i skyddstjänst, eftersom de först gav skall men sedan inte såg någon anledning att ta upp kampen med figuranten när denna flydde, men som däremot när de hotades var självsäkra, visade försvarsdrift och ett hårt bett.
Hundförarna visste då för det mesta varken ut eller in, särskilt som hundarna redan upprepade gånger blivit tillskrivna en utpräglad kampdrift. På grund av det faktum att jag medvetet undvek försvarsstimuli (= hjälp), visade hundarna att spontaniteten att själv söka striden fattades. Denna spontanitet är emellertid, enligt min uppfattning, en mycket väsentlig del av kampdriften.
Men varför utvecklar en del hundar denna spontanitet? Hos alla skyddshundar, som jag tycker har en utpräglad kampdrift, har jag också kunnat konstatera en utpräglad bytesdrift.
Jag tror att detta är en mycket väsentlig beståndsdel av kampdriften. Bytesjakt är en lustbetonad instinktshandling, som inte hotar hunden i dess existens och som på grund av detta inte innebär en belastning, som skulle kunna föranleda ett undvikande beteende.